V Říčanech začíná oprava Černokostelecké ulice

Ve čtvrtek 1. srpna startují opravy komunikace Černokostelecké ulice v Říčanech u Prahy. Rekonstrukci provedou kolegové z EUROVIA CZ pro ŘSD a Město Říčany. Dokončení se plánuje na podzim 2025.

Jedná se o kompletní rekonstrukci průtahu silnice I/2 městem Říčany v celkové délce přibližně 2,8 km. Již na konci června jsme zahájili přípravné práce, které zahrnovaly vybudování obslužné komunikace. Toto proběhlo bez zásahu do dopravy na Černokostelecké ulici. Nyní začínají hlavní práce, které již do provozu zasáhnou.

Kompletní oprava průtahu městem Říčany zahrnuje kromě výměny vrstev asfaltové vozovky také pokládku nových žulových obrubníků. Budou opraveny chodníky, které budou mít nově kryt z betonové dlažby, v části bude povrch asfaltový. Dále budou vybudovány parkovací zálivy z kamenné dlažby, zálivy autobusových zastávek s betonovým krytem a bude provedeno nové přisvětlení přechodů pro chodce.

Rekonstrukcí projde také stávající vodovod včetně vodovodních přípojek i stávající jednotná kanalizace a vybudována bude nová dešťová kanalizace. Na závěr proběhne výsadba komunikační a okrasné zeleně a bude provedeno nové vodorovné a svislé dopravní značení.

Práce jsou rozděleny do třech na sebe navazujících etap. První etapa bude zahájena 1. srpna, od prosince 2024 do března 2025 na ni naváže zimní přestávka. Následovat bude druhá a třetí etapa, které potrvají do října příštího roku.

V průběhu první etapy bude opraven úsek mezi ulicemi Smiřických a Boženy Němcové (Jedlová, délka cca 750 m). Obslužnost ulic severně od rekonstruovaného úseku komunikace bude zajištěna nově vybudovanou obslužnou komunikací v ul. Zelená, propojující ulice Smrková a Strašínská. Za uzavřenou část komunikace ul. Černokostelecká budou vyznačeny objízdné trasy.

Pro tranzitní nákladní automobilovou dopravu: MÚK Jižní spojka x Průmyslová x Štěrboholská spojka → Štěrboholská spojka → dálnice D0 → EXIT 60 dálnice D0 x D11 → dálnice D11 → EXIT 39 dálnice D11 a I/38 → I/38 směr Kutná Hora → MÚK I/38 a I/2; protisměr obdobně.

Objízdná trasa pro nákladní automobilovou dopravu z oblasti Kostelce nad Černými lesy:

  • směr Kostelec – I/2 → Pacov → Březí → Strašín → Vojkov → I/2
  • směr Říčany – I/2 → Mukařov → Svojetice → Struhařov → Třemblat → Mnichovice → D1 EXIT 21 → D1 směr Praha → D1 EXIT 12 → Voděrádky (II/101) → Říčany (ul. Říčanská) → ul. Za Větrníkem → I/2

Ostatní doprava do 6 tun: místními komunikacemi ulic Černokostelecká → Olivova → Jasmínová → 5. května → Rýdlova → Smiřických → Černokostelecká

Objízdná trasa BUS:

  • směr Praha – ul. Černokostelecká → Boženy Němcové → Domažlická → Smiřických → Černokostelecká
  • směr Kutná Hora – ul. Černokostelecká → Smiřických → Bezručova → Boženy Němcové → Černokostelecká

Základní informace:

Název stavby: I/2 Říčany průtah, rekonstrukce
Objednatel: ŘSD ČR a Město Říčany
Zhotovitel: EUROVIA CZ
Doba výstavby: 320 dní (vyjma zimní přestávky)