Preventivní projekt Rozhlédni se! vyhlíží další sezónu

Nadační fond Kolečko a EUROVIA CZ spouští další ročník preventivního projektu Rozhlédni se! Ten má za cíl naučit nejmladší účastníky silničního provozu, jak se v tomto specifickém prostředí správně chovat a snížit tak riziko nebezpečí, nebo dokonce úrazu.

Projektem, který byl spuštěn v roce 2010, prošlo za posledních deset let více než 20 000 dětí na 121 základních školách po celé republice.

Zaměřuje se především na děti do 10 let na 1. stupni základních škol, případně na příměstských či letních táborech nebo v dětských domovech. Veřejnost se s ním může setkat výjimečně, například v rámci dnů prevence či jiných osvětových akcí. Pro školy, tábory či dětské domovy je projekt organizován zcela zdarma.

V rámci tzv. primární prevence úrazů se děti hravou a interaktivní formou učí bezpečnému pohybu v silničním provozu, ať už jsou jeho účastníky v roli chodce, cyklisty, na inline bruslích nebo jako spolujezdci v autě. Získané znalosti si ihned ověřují na stanovištích rozdělených podle základních pilířů projektu: Rozhlédni se!, Připoutej se!, Buď vidět!, Pomáhej! Chraň se! a Poznávej dopravní značky!

„Nadační fond Kolečko se po celou dobu své dvacetileté existence snaží pomáhat dětem, které se po různě těžkých úrazech léčí v některém z osmi Center dětské traumatologie v ČR,“ říká Linda Jandová, předsedkyně správní rady NF Kolečko. „To už je ale řešení následků rizikové situace, která se bohužel stala. Význam primární prevence dětských úrazů je zcela zásadní, a nejen podle lékařů na vysoce specializovaných pracovištích pomohla za několik posledních desetiletí snížit počet dětí zemřelých následkem úrazu o více než polovinu. Díky projektu Rozhlédni se! a dlouholeté neúnavné podpoře společnosti EUROVIA CZ můžeme k tomuto pozitivnímu trendu významnou měrou přispívat,“ dodává Linda Jandová.

Jen v loňském roce Pan Rajče – maskot projektu – pomohl naučit těmto zásadám 2584 dětí z celé republiky. A na další tisíce se těší i v letošním roce.