Narovnáme nebezpečné serpentiny nad Bečovem

Snadnější, ale hlavně bezpečnější příjezd k zámku v Bečově nad Teplou se slavným relikviářem sv. Maura. To přinese ojedinělá stavební akce narovnávání serpentin, kterou provedou ve sdružení kolegové z EUROVIA CZ.

Serpentiny na silnici I. třídy nad západočeským Bečovem nad Teplou jsou velmi nebezpečné a nezřídka zde bohužel dochází k tragickým dopravním nehodám. To by se teď mělo změnit.

Na 800 m dlouhém úseku, kde se nachází 13 stavebních objektů, dojde ke zvětšení poloměrů vybraných nevyhovujících zatáček. Někde se půjde do zářezu, někde se budou dělat násypy. Dále zde kolegové postaví 250 m dlouhý chodník a nové parkoviště. Díky němu vznikne další a přístupnější cesta k zámku v Bečově, který ukrývá druhý nejcennější podklad na našem území – relikviář svatého Maura. Dnes je zde pouze parkoviště pod zámkem a návštěvníci tak musí vždy „vyšlápnout“ kopec.

Kvůli této ojedinělé akci dojde 25. března ke kompletní uzavírce hlavního tahu mezi Karlovými Vary a Plzní a na řidiče čekají objížďky. Oficiální objízdná trasa povede přes I/6 Karlovy Vary – Bochov – II/198 Toužim, příp. I/20 Karlovy Vary – II/208 Vodná – Bochov – II/198 Toužim.  Nejprve je na řadě odstranění stromů v místech, kde se bude technika zařezávat do svahu, se samotnými stavebními pracemi se začne 2. dubna.

Práce budou hotovy za 17 týdnů, tedy nejpozději 30. července.

Základní informace:

Název stavby: I/20 Bečov nad Teplou, serpentiny
Objednatel: ŘSD ČR, Správa Karlovy Vary
Zhotovitel: „Společnost Serpentiny Bečov“ (EUROVIA CZ a BERGER Bohemia)
Doba výstavby: 04–07/2024