Projekt Rozhlédni se! vloni proškolil rekordní počet dětí

Bezpečné chování v silničním provozu a prevence úrazů dětí, to jsou hlavní cíle projektu Rozhlédni se! V roce 2022 zavítal do škol po celé republice a podařilo se mu proškolit rekordní počet dětí. Generálním partnerem projektu je EUROVIA CS ze Skupiny VINCI Construction CS.

Rozhlédni se! je preventivním projektem, který koncem roku 2009 založil Nadační fond Kolečko. Má celorepublikový charakter a zaměřuje se na děti od šesti do deseti let. Ty při interaktivních trénincích učí, jak se mají bezpečně pohybovat v silničním provozu, ať už jako chodci, spolujezdci v autě, na kole, nebo na bruslích.

„V předcházejících dvou letech jsme kvůli epidemii covidu museli aktivitu projektu Rozhlédni se! bohužel utlumit. O to větší radost máme, že se nám vloni podařilo proškolit 3510 dětí, což je dosavadní rekord. Navštívili jsme například školy v Ostravě, Příbrami, Teplicích, Roadfest v Liberci, nebo Dětský den v OC Metropole Zličín. Rozhlédni se! bylo také součástí programu „Týden prevence – stane se to ve vteřině“, který organizovala Chirurgická klinika Fakultní nemocnice v Ostravě a Avion Shopping Park v Ostravě,“ vypočítává loňské zastávky projektu předsedkyně správní rady NF Kolečko Linda Jandová. Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS, jejíž je EUROVIA CS členem, dodává: „Za posledních deset let projektem prošlo 17 613 dětí. To je úžasné číslo a my jsme velmi hrdí, že můžeme být hlavním partnerem této aktivity, která má prostě smysl a je jedním z nejdéle fungujících preventivních projektů v České republice.“

Podle zdravotnických statistik se nejvíce smrtelných úrazů dětí stane právě v dopravě a primární prevence je tou nejúčinnější metodou, jak jejich počet snížit.

Prevence úrazů je mocná zbraň. Tam, kde jindy vynakládáme statisíce a miliony na léčbu těžce poraněných dětí, uspěje správné chování poučeného dítěte daleko levněji. A nebolí to a nikdo není nešťastný a nejsou žádní handicapovaní. Jen v posledních 30 letech se u nás snížil počet dětí zemřelých na úrazy na jednu třetinu. Ale stále to je málo. Proto je každý preventivní projekt nesmírně důležitý“, zdůrazňuje Prof. MUDr. Petr Havránek, emeritní přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice v Praze – Krči a člen správní rady NF Kolečko.