Dokončili jsme optimalizaci trati Praha-Smíchov – Černošice

Slavnostním přestřižením pásky skončil 28. června projekt Optimalizace trati Praha-Smíchov (mimo) – Černošice (mimo). Cestování z Prahy ve směru na Beroun je tak nyní rychlejší a komfortnější.

Cestující zde získali bezbariérový přístup na nástupiště a také pohodlný nástup do vlaku. Kratší cestu na zastávku zase ocení obyvatelé Velké Chuchle. Úsek Praha-Smíchov – Černošice je součástí hlavní dvoukolejné trati Praha – Beroun, jeho modernizace začala v roce 2019.

Zejména došlo k rekonstrukci kolejí, trakčního vedení, navýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti i bezpečnosti železničního provozu. Po zavedení evropského zabezpečovacího zařízení (ETCS) zde budou vlaky jezdit rychlostí až 140 km/h.

Součástí projektu byla také komplexní rekonstrukce stanice Praha-Radotín, kde vznikla čtyři nová nástupiště. Přístup na ně je zrekonstruovaným podchodem pod celou stanicí a novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajišťují výtahy a šikmé rampy. Ve směru na Beroun byl zrušen železniční přejezd v ulici Na Betonce, který nahradil rozšířený podjezd v Prvomájové ulici se dvěma jízdními pruhy a novým podchodem pro pěší s bezbariérovým přístupem.

Zastávka Praha-Velká Chuchle byla posunuta blíže k centru této městské části. Tvoří ji dvě nová nástupiště přístupná novým podchodem. Bezbariérový přístup je zajištěn šikmými chodníky. Kvůli splnění požadavku na zvýšení kapacity celého úseku vznikla nedaleko přejezdu ve Velké Chuchli nová odbočka Závodiště, která propojila dvě souběžné dvoukolejné tratě. Tím vznikl několik kilometrů dlouhý čtyřkolejný úsek končící ve stanici Praha-Radotín.

Stávající železniční přejezd ve Velké Chuchli byl v rámci stavby zrekonstruován, nově je zabezpečený závorami v celé šířce silniční komunikace a doplněny o samostatný přechod pro pěší. Všechny práce kolegové z EUROVIA CS a GJW Praha v rámci sdružení prováděli za provozu na trati i v jejím okolí.

Základní informace:
Název:
Optimalizace trati Praha-Smíchov (mimo) – Černošice (mimo)
Objednatel: Správa železnic
Zhotovitel: Společnost Černošice – EUROVIA CS, závod Železniční stavby, STRABAG Rail, Elektrizace železnic Praha a GJW Praha
Doba realizace: 07/2019 – 06/2023